Samenwerking met elkaar en met de natuur

Kernkwaliteit van het Outdoor Challenge Park

Outdoor Challenge Park (OCP) is een uniek concept op het gebied van buitensport door de relatie met natuur en duurzame energie. Het gebruik van natuurlijke en menselijke energie staat centraal bij al onze activiteiten en het ontwerp van de accommodaties is gebaseerd op de principes van duurzame bouw.  OCP is milieuvoorbeeldbedrijf voor de provincie Overijssel en voldoet aan de voorwaarden die aan buitensportorganisaties gesteld worden, The Green Key. OCP beschouwt The Green Key als een van haar kernkwaliteiten om het milieu op en rond Outdoor Challenge Park te beschermen en te behouden. Dit allemaal zodat we er met zijn allen zo lang mogelijk van kunnen genieten!

Zoals benoemd gaan wij graag een stap verder dan de geldende mileuwetgeving. Maar wat is de Green Key eigenlijk en welke maatregelen nemen wij? Green Key  is het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Afgelopen jaar certificeerde  zij ons met het hoogst haalbare: niveau goud.

The Green Key

Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist.

Green Key heeft 25 aparte handleidingen met eisen. Er zijn 3 niveaus: Goud, Zilver en Brons. Sommige maatregelen zijn verplicht, andere zijn vrijwillig. Goud is het hoogste niveau, dan zilver, dan brons. Hoe meer vrijwillige maatregelen een bedrijf neemt, hoe hoger het niveau.

De eisen hebben gaan bijvoorbeeld over:

  • Energiegebruik (bijv. totale verbruik bijhouden, ledlampen gebruiken, CO2-compensatie)
  • Watergebruik (bijv. maximaal 9 liter per minuut bij douches, naar keuze 8 liter per minuut)
  • Afvalbeheer (bijvoorbeeld bijhouden hoeveel plastic, papier, gft-afval verzameld wordt)
  • Schoonmaken (gebruik van schoonmaakmiddelen met duurzaamheidslogo)
  • Duurzaam inkopen (bijvoorbeeld printerpapier met duurzaamheidslogo, of minstens 1 stuks/soort badlinnen met een keurmerk voor biologische oorsprong of fairtrade).
  • Duurzaam voedsel (bijvoorbeeld minimaal 1 product met biologisch en/of fair trade)
  • Transport (op de website staat bijvoorbeeld duidelijk hoe je het bedrijf kunt bereiken met het openbaar vervoer)

Daarnaast zijn er eisen op het gebied van management, maatschappelijke betrokkenheid en communicatie.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Groene en organisch gebouwde accommodatie
Onze karakteristieke accommodatie is gebouwd van natuurlijke, duurzame materialen en gaat op in het landschap dankzij het houtgebruik en het mooie, met sedum bedekte dak. We hebben nauwelijks stookkosten, uiteraard proberen we met allerlei maatregelen het water- en energieverbruik te beperken en de apparatuur die we gebruiken is waar mogelijk voorzien van een groen label. Onze accommodatie is ingericht met materialen die (bijna) geen allergie opwekken.

Natuurlijk terrein
Ons terrein sluit naadloos aan op de omgeving. We infiltreren het niet gebruikte regenwater in de bodem en de bloemen, bomen en planten passen allemaal in het typisch Twentse coulisselandschap. Snoeihout gebruiken we bijvoorbeeld voor een natuurlijke houtwal. Een perfecte schuilplaats voor vogels, vlinders en insecten. Om het terrein zoveel mogelijk te ontlasten is er aangrenzend een mooie, ruime parkeerplaats.

Samen werken
Aveleijn faciliteert een leven vol betekenis voor mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Eigen keuzes, eigen kracht en eigen mogelijkheden vormen daarbij de basis. Dat past prima bij ons bedrijf. In onze onderhoudsploeg zitten dan ook een aantal steengoede medewerkers via deze organisatie. Ook met het Oldenzaalse leerwerkbedrijf De Werkwijzer werken we structureel samen.

Milieuvoorbeeldbedrijf
We hebben er hard aan gewerkt en zijn er dan ook trots op dat Outdoor Challenge Park de unieke status heeft van milieuvoorbeeldbedrijf voor de provincie Overijssel.

Duurzaamheid bestaat niet alleen uit energiezuinig stoken of gescheiden afvalinzameling. Ook investeren in relaties, efficiënt communiceren en doelgericht samenwerken horen erbij. We halen veel voldoening uit het verduurzamen van ons bedrijf en laten anderen graag delen in onze ervaringen. Interesse in een rondleiding of in een voorlichting over dit onderwerp? Neem contact met ons op.

Ontdek de natuur

Ga samen op Avontuur

Komt u met een groep, vrienden of familie van minimaal 10 personen ? Bekijk dan snel al onze mogelijkheden!
Bekijk onze activiteiten